Telefon: 046-58115
E-post: info@stallsonnervang.com
Öppet: Tis 16-18 & Tor 17-18
logga

Stall Sönnervång blogg


I dag har vi varit på hopptävling hos Flyingeryttarförening som är vår hemma klubb. Saga hade med sig Miss Saigon f 2003 e: Saigon-Palermo uppfödd av Kamilla Svensson. Missan är D-ponny men SWB registrerad och hel syster med Mocca som rids av Therese Wiklund och är med  i lanslagstruppen i fälttävlan. Att Missan kom till oss är en ganska konstig historia,( vi skulle inte köpa fler ponnyer Saga hade redan tre styckna) vi var på hopp tävling i Stävie med Calle och då kom det fram en tjej och sa att jag har en ponny som jag tycker ni ska ha hon är jätte fin, bra stam och nyligen inmätt som ponny, hon skulle verkligen passa Saga. Jag protesterade vi har ju redan ponnyer men tjejen stod på sig och jag fick hennes telefon nr och hon tyckte ni kan väl iallafall komma och titta. På väg hem från Stävie tjatade Saga vi kan väl åka dit, nja  jag var inte så intresserad men något gjorde att jag ändå gick in och kollade upp på Blup och TDB , stam, släktingar och resultat, och ett visst intresse väcktes. Ringde och bestämde tid för att se Missan och prov rida, Saga jätte glad Håkan mindre glad men dit åkte vi hela familjen. Hon stod på Nils Holgersson gymnasiet i Skurup och hade varit skol häst där, dom skulle sluta med häst verksamheten och sålde av alla hästar. Tror det blev kärlek vid första ögon kastet för oss alla tre ( även Håkan) hon var så fin , rörde sig som en stor häst och tittade på oss med rådjursögon så där blev vi med en fjärde ponny, det var bara att åka hem och hämta transporten och det har vi inte ångrat en sekund. Missan och Saga har gjort så mycket bra bla tredje plats på lag SM i fälttävlan förra året och mer ska det bli, idag blev det placering i hopptävlingen och nästa helg är det dressyr och snart startar fälttävlans säsongen. Missan stannar hos oss det blir avelskarriär för henne när tävlandet är över.

Jag har köpt en metall detektor! Äntligen ska jag kunna hitta den där tapp skon i leran och det FUNKAR  jag har provat. Jag har alltid letat och letat i hagen och ofta hittar man inte skon. Då ser man framför sig hur hästen trampar på sömmarna som sticker rakt upp och får ett spiktramp med lååång konvalecent och kostar jääätte mycket pengar och med den otur jag haft den senaste tiden så har jag bara väntat på det , men nu är det löst. Genast igår gick jag ut med metall sökaren i hagen där jag vet det ligger två ohittade skor och den började pipa nästan meddetsamma och där var en stor bult till någon lantbruks maskin. Bara minuterna senare pep den igen då var det en bit kätting ganska långt ner så jag fick ta fram spaden, men några meter bort tredje gången den gav ljud från sig där låg en häst sko så där illa med sömmen upp såå glad jag blev då jag hittade den nu är det bara en kvar och en halv timma senare var även den funnen. Kan verkligen rekomendera metall detektor när skorna åker av ileran och man vill kunna släppa ut hästen i hagen igen utan att ha behövt traska runt i timmar i upp och ner systematiskt sökande i leran. Jag hyr ut den om någon skulle behöva.

Inte en plus grad i sikte på ännu en vecka och mer snö ska det bli också. I mores så bara satt han där i stallgången min fina lilla Abbe. Abbe är en röd han katt född hos oss i maj förra året, han har varit borta ända sedan i onsdags och med denna kylan så var jag säker på att han inte fanns mer, vi har letat över allt på gården då vi trott att han blivit instängd någonstans, Saga satte ut en efterlysning på fb Sandby sidan men inget napp där heller så desto gladare blev jag i morse när han var hemma igen, lite magrare och med en päls som stod rätt ut så ville han ha mat och sova i korgen i sadelkammaren. Men jag tror att Zlatan hämtade hem honom i natt för jag hade ett allvarligt samtal med honom om Abbes försvinnande. Zlatan är kolsvart och har några år på nacken tror 5 år han är också född här på gården, han var den där snälla hankatten som hela tiden ville kela med dig men som i ett obevakat ögonblick kissade på dig och det blev bara värre och värre så efter ännu ett par byxor med katt kiss på så ringde jag och beställde tid för kastrering, vilket var lättare sagt än gjort för på morgonen när vi hade tid för ingreppet fanns han inte i stallet så det var bara att ringa och avboka och så blev det gång på gång tillsist hade jag nästan gett upp. Tänkte Zlatan måste ha ett sjätte sinne så det blev till att lura honom, buren stod redo morgon efter morgon och så en dag var han hemma, jag fick ner honom i buren efter mycket om och men trodde inte en katt kunde bli så stor, fick slänga en filt över buren då han lät som ett lejon. Ringde sen ner och frågade distriktsveterinären snällt, kan ni ta min stall katt Zlatan idag för nu har jag äntligen fått ner honom i buren och tack gode gud det kunde dom . Så nu har Zlatan varit katt valack några månader och är världens goaste katt och inget kissande längra. Det gick att överlista honom så därför tror jag han förstod när jag bad honom hämta Abbe.

Under två dagar har jag nu tillbringat största delen av dagen inomhus, vilket kändes utmärkt med tanke på hur kallt vi har nu. Jag har varit på bedömnings ledar träff tillsammans med domarna som var på domar konferens. Inge Workel från Oldenburger förbundet i tyskland höll en mycket intressant föreläsning om deras avelsarbete och hingst linjer. Lite praktiskt genomförande av löshoppningen på tre års testerna, lite praktiskt om kvalitetstävlingarna för fyra åringarna och mycket om varför unghäst tester och den linjära beskrivningen/bedömningen. Tråkigast var genom gång avTDB och Equipe, anmälningar , startlistor , resultat redovisningar och mycket annat sådant tråkigt pappersarbete. Tänk så många eld själar vi har som verkligen brinner för avel, unghästar och föl och som varje år trots allt arbete, ork och engagemang man måste lägga ner glatt gör om det nästa år o nästa år. Det är inte alltid alla är nöjda o glada heller utan det finns så många förhoppningar, vilja  och längtan om att det ska gå bra så gör det inte det så får vi ta en hel del besvikelse också och det skälls på domare och funktionärer ibland även på hästen , så vi får vara både bedömningsledare, sjukvårdare, tröstare, medlare, och ordningsvakt men det är ju så roligt så det är bara att ta nya tag. välkomna alla med tre åringar till tre års test på Flyinge i vår och på fölbedömningarna i sommar . kolla in facebook SWB Malmöhus.

Slaskigt och isigt och nu väntas plus grader som senare i veckan övergår i minusgrader och inte så lite heller ner mot 15 minus säger prognoserna , ja ja vad gör man  förutom att hoppas att våren skyndar sig. idag fick vår egen uppfödning Cascada e: Cabachon - Corez och nybliven 4 åring följa med till ridhuset , det var första gången i det ridhuset och då det var några dagar sen sist så så var hon riktigt på tårna men lugnade ner sig och skötte sig sen utmärkt i alla gångarter, hon har haft en uppväxt kantad med skador inget allvarligt men ändå så att det hela tiden varit något så inridningen har hela tiden fått stå tillbaks men nu i höst har hon tillsist fått ryttare på ryggen och ska igång  vi får väl ha som plan kvalitets i höst. Däremot har vi lyckats pricka in lite löshoppningar med henne ända sen hon var ett år och där är hon riktigt fin, spänstig kvick och med god teknik allt enligt Mikael Nolin så det ska spännande att se henne uppsut ten hoppning än så länge har vi bara haft bommar framme och dom tar hon sig öve i alla gångarter. Nu är det slut på helgerna och Saga åker tillbaks till skolan och tar förhoppningsvis två hästar med sig dit, det underlättar för oss alla om hon kan rida dem där i ridhuset under skoltid så har vi ara unghästarna kvar hemma och dom skyndar vi långsamt med.

Och i dag kom snön. När vi vaknade i morse var det vitt ute och Håkan hade redan kört intill stan för att skotta,salta,och grusa. Kylan biter sig fast så snön var som ett puder på 5cm tjockt ,gnistrande i solen och jag får väl bekänna att det var fint trots allt. En fördel med snön är att det blir inte lika hårt i hagarna och det märktes på unghästarna i lösdriften idag hade dom världens snö krig inte undra på att dom har lite krigs skador lite här och var allihopa, bitmärken skrapsår och en och annan spark kan vi nog räkna in. Lille Louie nu 1 år kunde i dag gå tillbaks till sin vanliga hage nu när det är snö så blir det mjukare och han behöver inte gå i gräs hagen, vilket han var mycket glad för, då kunde han leka med kompis Toppen 5 år igen , mamma Aula T tycker det är väldigt bra att kunna lämna honom på dagis hos Toppen. Louie står i egen box så Aula får ha sin mat ifred hon behöver det verkligen hon till hör de sto som ger allt till sin fölunge och ser ut som ett benrangel själv hur mycket mat hon än får men fölisen är en köttbulle vilket inte alltid är så bra.Nu börjar tankarna om vilka hingstval som ska göras inför betäckningen. Vad vill jag ha och hur kan jag påverka det. har ett sto som är Cortez-Urbino och ett Schwadroneur-Magini båda selektions sto, så nu blir det hingst kataloger,videor och visningar tills jag bestämmer mig , men mer om det senare nu är alla i familjen hungriga både folk o fä så får väl ordna med det nu.

Ja och inte var det bättre i dag samma is vindaroch jätte kallt. Som tur är så har vi el vatten baljor i unghäst lösdriften men i den med våra gamlingar måste vi bära ut vatten , fastän jag i princip gräver ner baljorna inne i husen med massa halm runt om så är det bara ätt plocka ur is varje gång. Spokie ca 25 år han är smart lägger lite halm eller ensilage i baljan så fryser det inte så lätt men Tracco 23 år han skulle inte för allt i världen ge bort några hö strån till vatten baljan nä då får det vara en tjock skorpa is så han måste gnaga med tänderna för att få något att dricka. Ludde 30 år bor där bara på dagarna han behöver lite värme och extra mat i stallet på natten men under dagen städar han husen på allt kvarblivet hö iallafall i Spokies för i Traccos vågar han sig inte in , men Tracco är ju också världs bäst på att städa och damm suga inte ett hö eller ensilage strå kvar , ja han har till och med kommit på hur man öppnar hö automaten, till och med jag tycker de är svårt. och skulle han inte få upp den så blir han så hög ljudd så det hörs ända in i huset.


Fy vad jag hatar kyla och vinter, tycker det är helt onödigt får gärna vara plus grader året runt, och riktigt varmt på sommaren och ljust på kvällarna ,tänk vad enkelt allt är då inga hästar som stapplar runt i frysta hagar, vatten som fryser, traktorn som inte vill gå i kylan , alla turer till ridhus som måste köras, inga hovbölder , färre boxar att mocka ja listan kan göras lång, men vad skulle man göra utan dessa kära hästar, äta godis och titta på film -  nej det passar ingen i min familj utan vi bara måste rida fyra hästar minst varje dag och mocka o pyssla om resterande djur vilket är sju hästar ,fyra kattor och ett antal höns sen måste vi ju alla ha lite mat också så medans vår blir klar på spisen skyndar vi ut i stallet för att kvälls fodra alla våra kära djur.

Oron när fölen ska komma och glädjen när allt går bra. Lyckan över goda tävlings resultat och framgång i träning och utbildning av hästarna men också sorgen och missmodet när hästarna blir sjuka eller skadade.

Allt arbete som läggs ned på skötsel och underhåll av anläggningen där det mesta sköts av Håkan. Sagas utveckling med hästarna och skolgång på Bökeberg. Sen blir det säkert en hel del om våra hyres gäster, alla våra katter, hönsen och mycket, mycket mer.
Så välkomna hit. / Annica
Stall Sönnervång   |   Sönnervång 1291, 247 36 Södra Sandby   |    046-58115    |    info@stallsonnervang.com